Program hösten 2017

Modeslavar – om den globala jakten på billiga kläder

Kulturfrukost med Tobias Andersson-Åkerblom.
Modeslavar är en reportagebok som följer de svenska klädföreta-gens resa från efterkrigstidens Borås till de nya låglöneländerna i Asien för att ta reda på hur våra kläder kan fortsätta att vara så billiga trots att andra varor och tjänster blir dyrare.
Biljetter köps på www.kulturhusetkomedianten.se eller på Stadsbiblioteket 0340-886 00
Samarbete mellan Kulturhuset Komedianten, Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen

Lördag 16 september 10.00–11.30, frukost från 9.30
Komedianten, Evenemangsplatsen, övre plan
Entré 60 kr inklusive frukost.
Förköp

Folk och Fåglar

Under hösten vänder flyttfåglarna tillbaka till vinterkvarteren vid Västeuropas kuster, på Afrikas savanner eller som silvertärnan, i drivisen runt Antarktis. Då är Getterön i Varberg som en stor flyg-plats, där vägarna korsas för resande på många olika rutter. Kom till naturum Getterön. Fågelguidningar, föreläsningar, kikarförevisningar, ringmärkningsvisningar och roliga aktiviteter för barnen.
Samarbete mellan Studiefrämjandet, Varbergs ornitologiska förening och Getteröns fågelstation.
För hela programmet se: www.folkochfåglar.se

Söndag 17 september 08.00-16.00 på naturum Getterön

Solsidan

Samling på Munkagårdsskolans parkering.
Vi vandrar från parkeringen till Varberg Energis solcellspark. Det är inte ofta parken visas för en ”öppen grupp”, så haka på! Vi får också lära mer om vindkraftverken. Ta med fika om ni vill sitta och njuta i Munkagårdsskolans fina park efter guidningen.
Guider: Anders Rundqvist och vindkraftstekniker från Varberg Energi.
Samarbete mellan Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet.
Kontaktperson: Inger Wennerlund, tel 0730-32-99-08

Torsdag 21 september 18.00 i Tvååker
Ingen föranmälan

Svinnlandet: Min resa genom en värld av slöseri

Journalisten, författaren och dumpstraren Andreas Jakobsson och hans familj har i fyra års tid levt nästan helt på mat han hittat i mataffärernas sopor. I dagens Sverige kastas ungefär en tredjedel av all mat som produceras och större delen av det är sådant som det inte är något fel på överhuvudtaget.

Onsdag 27 september 18.30–20.00, Komedianten, Lilla Tea-tern
Entrè 60 kr, (under 18 år gratis)
Förköp

Ull i kubik

Hos oss hittar du massor av ullkunskap, ullprodukter, workshops och spännande ”prova på” i den stora ladan på Öströö fårfarm. Här finns utställare, föreläsare, hantverkare samt visning av kläder i binge. I år är Unghunds-SM i fårvallning samtidigt på gården.
Läs mer på www.ullikubik.se
Kontakt: Lena Svensson 0340-20 10 80

Söndag 1 oktober 11.00–16.00, Öströö fårfarm
Entré 40 kr

Humlor – insektsvärldens pandor – föreläsning

Humlor kan tillsammans med dagfjärilarna räknas bland våra mest populära insekter. Det finns 37 arter av humlor i Sverige och deras privatliv är fyllt av dramatik, intriger och våldsamma inbördes strider.
Samarbete mellan naturum Getterön, Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen
Kontakt: Inger Wennerlund, tel 0730-32-99-08

Onsdag 4 oktober 17.00-18.30, naturum Getterön
Fri entré, ingen föranmälan

Natursnokarna – Höst i skogen

Samling vid mossen längst in vid Mossvägens vändplats i Trönninge. Några parkeringsplatser finns vid Mossvägens förskola. Ta med korv att grilla samt dryck. Grill finns på plats.
Kontakt: Emma Pettersson, tel 0768-70 61 75.

Söndag 8 oktober 14.00-16.00 vid Mossvägen i Trönninge

Havets natur i Varbergs kommun

Följ med under havsytan! Bo Gustafsson, marinbiolog på Länsstyrelsen i Halland, berättar om naturen på bottnarna utanför Varbergs kust.
Samarbete mellan Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet.
Kontakt Anders Olsson 0730-29 43 39

Onsdag 22 november 18.00-19.00, naturum Getterön

Julmarknad på naturum.

På naturum Getteröns miljövänliga julmarknad hittar du hantverk, design, mat och dryck från lokala producenter och konsthantverkare. Kom och njut av den vackra vinternaturen ute på naturum, skåda fåglar i vassen, träffa tomten, julpyssla och ta en god julfika i vårt kafé.
Samarbete mellan naturum Getterön, Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen
Kontakt: Linda Nyberg, 010-224 32 32